"TraceMyIP.org"

8.1.14

ISS RECEIVING (ISS tansmit 4-5 watts by handy and a patch antenna )





08.01.2014

Testing ISS receiving
During a pass over Italy speaking astronaut with a high shcool students on VHF.
We listen only astronaut. The ground emission not listened due to the VHF signals don't reflect at the ionosfera.

Ετοιμάζεται στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής.
Επικοινωνία παιδιών της γ'  Γυμνασίου με τον 
Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ ή ISS).

Βαρέθηκα να ακούω στην Ελληνική τηλεόραση ότι φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό να βρούνε την τύχη τους και ότι εκεί, πετυχαίνουν.
Με έσπρωξε η ανάγκη να πολεμήσω την απαισιοδοξία που κυριεύει τα παιδιά μας. Αποφάσισα να κάνω απλό στα μάτια τους το να μιλήσουν με τους αστροναύτες.  Ήθελα να τους δείξω ότι δεν γίνονται όλα τα όμορφα στο εξωτερικό. Δεν χρειάζεται να φύγουν τα παιδιά μας από την Ελλάδα. Αρκεί εμείς να αλλάξουμε νοοτροπία .
Έτσι αποφάσισα να απαντήσω καταφατικά στην πρόσκληση που μου έκανε ο Δημήτρης Πρασόπουλος, ένας εμπνευσμένος καθηγητής τους που έκανε τα παιδιά να αγαπήσουν την Φυσική..  Και έτσι άρχισε να τρέχει το πρόγραμμα "Επικοινωνία με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό".
Εκπαιδευτικός Στόχος : Να καταλάβουν τι είναι ασύρματες επικοινωνίες. Πως γίνονται αυτές. Ποια είναι τα προβλήματά τους . Τι φαινόμενα υπάρχουν από αυτά που μαθαίνουν στην Φυσική.
Δυσκολίες: Η επικοινωνία με έναν δορυφόρο που τρέχει με τεράστια ταχύτητα και κάθε μιάμιση ώρα κάνει μια γήινη περιστροφή σε ύψος  400 χιλιομέτρων (μ.ο.) . Η ταχύτητά του είναι 7,66  χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Κατά συνέπεια η συχνότητα ευκρινούς επικοινωνίας σε σχέση με τον σταθμό επικοινωνίας αλλοιώνεται ανάλογα με την σχετική θέση πομπού - δέκτη. Το φαινόμενο λέγεται doppler και αν το κατανοήσουν στην πράξη πιστεύω ότι θα το κρατήσουν στο μυαλό τους για πάντα.
 Τώρα έπρεπε να λύσουμε τα  τεχνικά θέματα : 1.Συσκευές ασυρμάτου . Αυτό είναι εύκολο γιατί υπάρχουν σε έναν Ραδιοερασιτεχνικό σταθμό. 2. Κεραίες υπάρχουν αλλά το θέμα είναι ότι ο δορυφόρος κινείται γρήγορα και πρέπει να μετακινούνται ώστε να τον σκοπεύουν. 3. Η κίνηση δεν είναι οριζόντια γι αυτό οι κεραίες θα πρέπει να μετακινούνται σε τρεις άξονες και να σαρώνουν όλον τον ουράνιο θόλο.
 Όλα καλά μέχρι που η ΝASA μας ζήτησε αυτή την δουλειά να την κάνει αυτόματα ένας Υπολογιστής μαζί με ρότορες και να μην χειριζόμαστε εμείς τους ρότορες κατεύθυνσης κεραιών με τα χέρια μας. Αυτό απαιτεί να πάρουμε ρότορες που συνδέονται και επικοινωνούν με τον υπολογιστή και όχι αυτούς που είχα. Άλλο πρόβλημα εμφανίσθηκε όταν έμαθα ότι η συσκευή ασυρμάτου  του ISS δεν είναι σε καλή κατάσταση και οι επικοινωνίες γίνονται με μια φορητή συσκευή και με μικρή ισχύ και κεραία . Άλλη μια καινούργια πρόκληση αυτή . Πρέπει να κάνουμε ευαίσθητη την λήψη μας και ισχυρή την εκπομπή μας έξω από τις προδιαγραφές των υπαρχόντων  συσκευών.
 Όταν άρχισα να ψάχνω συσκευή για να συνδέσω τον υπολογιστή με τους  ρότορες περιστροφής κεραιών τα βρήκα σκούρα γιατι ήταν πανάκριβη. Έτσι αποφάσισα να κάνω την συσκευή με αγορά υλικών .  
Με Ραδιοερασιτεχνικό πνεύμα άρχισα το ψάξιμο στο διαδίκτυο να βρω φθηνή λύση. Βρήκα αλλά οι τιμές των εξαρτημάτων στην Ελλάδα ήταν και αυτές ακριβές για το δικό μου πορτοφόλι. Έτσι παρήγγειλα από Κίνα πλακέτες σε τιμές κατω των 10 ευρώ.
Έκαναν έναν μήνα να έρθουν από εκεί. Ιδού το Hardware στη παρακάτω φωτογραφία. Είναι μια πλακέτα ανοικτού λογισμικού το οποίο επιτρέπει να προγραμματίσουμε έναν μικροεπεξεργαστή να κάνει τους ρότορες να σκοπεύουν στις μοίρες αζιμούθιου και κάθετης γωνίας που επιβάλλεται κάθε στιγμή. Δηλαδή να παρακολουθούν την τροχιά του Δορυφόρου και να τον σκοπεύουν διαρκώς
Η μεγάλη δοκιμασία είναι ότι κατά την επικοινωνία μ τους αστροναύτες, πρέπει όλα να γίνουν μέσα σε 5-6  λεπτά . Τόσο κάνει ο δορυφόρος να εμφανιστεί στον ορίζοντα να περάσει από πάνω μας και εξαφανιστεί στην απέναντι πλευρά του ορίζοντα . Πρέπει λοιπόν και τα παιδιά να προσαρμοσθούν ώστε μετέχοντας όσα περισσότερα γίνεται και να μπορέσουν να υποβάλουν μια τουλάχιστον ερώτηση στον αστροναύτη και να λάβουν την απάντησή του.
Το καλύτερο μέρος της δουλειάς για μένα, είναι η συνεργασία με τα παιδιά. Πρέπει να του δώσουμε την εικόνα του τι συμβαίνει στον ISS και πως λειτουργούν οι επικοινωνίες μας. Να τους κάνουμε να αισθάνονται άνετα με αυτό που θα κάνουν. Να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση οτι στην ζωή τους, έχουν μπροστά τους το απίθανο και μπορούν αυτά τα ίδια παιδιά να προχωρήσουν και να φτάσουν τα όνειρά τους.Αυτός είναι ο δίκος μου στόχος . Ετσι προετοιμάζουμε τα παιδιά με εξομοίωση των πραγματικών συνθηκών.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ετοιμάζουμε την συσκευές, τις στήνουμε τις δοκιμάζουμε και τις μεταφέρουμε στο σχολείο όταν μας ενημερώσουν για το ραντεβού. Χρειάζεται Η/Υ συσκευή ασυρμάτου, καλώδια κατεύθυνσης και μεταφοράς σημάτων στις κεραίες 25 μέτρων , προενισχυτές λήψης και ενισχυτές εκπομπής ρότορες . Και ολα να μεταδοθούν live και  στο διαδίκτυο...

Κάπιοι συνάδελφοι μου πρότειναν βοήθεια.
Τους ευχαριστώ και του λέγω τα εξής.
Βοήθεια θέλω τώρα που προετοιμάζομαι, οχι τις τελευταίες ημέρες. Την τελευταίες ημέρες θα είμαι έτοιμος και θα έχω κοντά μου κάποιους από σας.
Υπάρχει ανάγκη για ένα interface για YAESU G5500 οχι τις τελευταίες μέρες, αλλά απο τώρα για δοκιμές ώστε να είμαι σίγουρος. 
Χρειάζομαι δύο cross yagi vhf uhf με κυκλική πόλωση διότι δεν με ικανοποιούν αυτές που έχω.
Εν τω μεταξύ, δουλεύω πάνω σε αυτά για κάθε περίπτωση.

 Η σελίδα θα εμπλουτίζεται κάθε Δευτέρα με την δουλειά που έγινε το Σαββατοκύριακο, λόγω εργασίας επιβίωσης τις άλλες μέρες  .

Έχουμε υποχρέωση, εμείς οι ραδιοερασιτέχνες, να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Πρέπει να γίνουμε σεμνότεροι και πιο ευγενικοί.
Πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας γνώσεις, ώστε να κατανοήσουν την τεχνολογία και όχι να προβληθούμε εμείς. 
Είναι προτιμότερο να κατανοήσουν τον επεξεργαστή και την Ραδιοσυχνότητα από το να είναι αποκλειστικοί χρήστες smartphones.

 Γι αυτό, περιμένω απο τους συλλόγους να στραφούν στα σχολεία και να "δώσουν κολλητήρι" στα παιδιά . Η κοινωνική συνεισφορά του Ραδιοερασιτέχνη είναι αυτή και οι έκτακτες ανάγκες .
σας ευχαριστώ


Οι κεραίες και η συσκευή με την οποία θα μιλήσουμε μαζί τους.
iss  Antennas and the transmmiter for amateur radio use


Preparation of the antenna satellite tracking system.
ARIS  asked us to have automatic antenna tracking to be selected for the project. 
 



Συνεχίζεται ...

No comments:

Post a Comment